Trzy proste zupy

1

Napisane dnia: 21-09-2010 | przez: Alex | w kategorii: Gotowanie

Chociaż nie wszyscy przepadają za zupami (popularnie zwanymi „pierwszym daniem”), to warto pamiętać, że są one bardzo pożywne. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jeżeli przyrządzi się pożywną zupę (na przykład z warzywami), to raz na jakiś czas może ona spokojnie wystarczyć na obiad składający się z jednego dania.

Dlatego też prezentujemy Wam trzy przepisy na proste oraz smaczne zupy i zachęcamy Was do tego, abyście spróbowali je ugotować.

Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty
* Czas przygotowania: 35 minut
* Składniki:
- 50 dag kapusty,
- 5 dag boczku,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 dag ziemniaków,
- przyprawy (zielenina, sól, pieprz),
- 2 kostki przyprawy do zup,
- 1 liść laurowy,
- 2 litry wody.

Kapustę trzeba oczyścić i pociąć na drobne kawałeczki. Cebulę oraz boczek pokroić i zalać wrzątkiem. Gotować należy do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Wtedy na trzy minuty trzeba odkryć przykrywkę i ponownie zakryć. Dodać przyprawy, ziemniaki i kostki. Gotować, a gdy ziemniaki będą miękkie – dodać czosnku i doprawić dla smaku.

Przepis na zupę porowo-ziemniaczaną
* Czas przygotowania: 30 minut
* Składniki:
- 25 dag włoszczyzny,
- ½ dag kminku lub pół kostki do zup,
- 20 dag kości na zupę,
- 1,5 litra wody,
- 20 dag ziemniaków,
- 20 dag porów,
- 3 dag masła,
- przyprawy (sól).

Najpierw należy ugotować wywar z kości, kminku i warzyw. Dosolić i przecedzić. Następnie dodać obrane ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Wtedy trzeba dodać pory i masło. Czekać do zagotowania i wlać resztę tłuszczu.

Przepis na zupę jarzynową
* Czas przygotowania: 35 minut
* Składniki:
- 60 dag warzyw (kapusta, kalafior, fasolka, marchew, seler, kalarepa, ziemniaki, groszek),
- 1 ¼ litra wody,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ½ łyżki koperku.

Warzywa trzeba oczyścić i opłukać pod wodą. Kapustę należy poszatkować, a kalafior pociąć na drobne kawałki. Przygotować groszek i fasolkę, obrać marchew, ziemniaki i resztę warzyw. Pokroić na drobne kawałki (wedle uznania). Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem, w między czasie dosolić lub dodać innych przypraw. Dla smaku można także dodać lubczyku lub mięty.

Niedługo na stronie pojawią się kolejne przepisy, a tymczasem – życzymy smacznego!

Mogą Cię zainteresować również:

Komentarze (1)

[...] Możliwości jest naprawdę wiele, a do tego zawsze można użyć własnej wyobraźni i stworzyć oryginalne danie obiadowe, które będzie bez mięsa. O czym warto pamiętać, kiedy robimy takie dania? Otóż pamiętajmy, że najczęstszym ich składnikiem są warzywa, w związku z tym inaczej komponują się one smakowo niż mięso. W potrawach wegetariańskich zazwyczaj stosuje się więcej przypraw i połączeń smakowych. Dla pełniejszego smaku niezastąpione stają się również sosy. Dania warzywne wymagają także odpowiedniego przyrządzenia, tak aby były sycące. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład długotrwałe smażenie na małym ogniu. Oprócz dania głównego trzeba pamiętać o zupie. Tutaj przygotowanie zupy wegetariańskiej jest zdecydowanie łatwiejsze. Należy tylko zwrócić szczególną uwagę, aby zamiast kostki, bulionu, wieprzowego czy drobiowego użyć kostkę warzywną. Nie wchodzi już w grę zastosowanie również kości do zupy. [...]

Zostaw komentarz